Zašto, kada i kako provesti detoksikaciju sokovima?

Zašto biste trebali provesti detoksikaciju sokovima?
Razloga je mnogo, a mi vam donosimo 3 najveća, zašto biste trebali;

Razlog br. 1
Imate li 35 do 40 godina, kroz vaš probavni trakt do sada je prošlo oko 15-tak tona hrane, (da dobro ste pročitali), uz to prošlo je i oko 25.000 litara tekućine, ili je barem trebalo. Mislimo da nema potrebe u ovom trenutku posebno naglašavati o kakvoj se hrani radilo, što je prevladavalo, jeste li dovoljno žvakali hranu i sl. jer svi imamo drugačije prehrambene navike i životni stil, a brojke ionako dovoljno govore same za sebe. Organizam se pošteno naradio dok je unesenu hranu izanalizirao, odvojio potencijalne opasnosti i toksine, da bi ostatak pretvorio u energiju koju trošimo za dana. Ako se mučite s umorom, neugodnim zadahom, pretjeranim znojenjem, zatvorom i plinovima, krenite od osnova – očistite probavni trakt. Ako vam sve to ipak još ne predstavlja smetnju, pričekajte još malo, i to je u redu, ne mijenjate ništa i očekujte da ćete se svakim danom osjećati sve bolje i bolje, da ćete izgledati svježije i imati više energije…. šalu na stranu, ako ništa ne promijenimo, znamo da je takvo što nemoguće, zato učinite prvi korak – nazdravite sami sebi jednom finom i zdravom čašom cijeđenog soka, i ne to nije sve, obećajte si da ćete se i sutradan počastiti!

Razlog br. 2
S kime dijelite hranu? Svu hranu koju unesemo u organizam, 20% odmah odlazi mozgu, hrana prvo mora u centralu, je l’ tako? Ostatak hrane dijelimo s društvom u crijevima – parazitima. Ako njima udijelite dio “kolača”, recimo da ostaje oko 60% hrane koja odlazi stanicama – naravno pod pretpostavkom da crijevne resice rade svoj posao kako treba. Zbog brzog života i hrane s nogu, resice tankog crijeva često su slijepljenje što je uzrok brojnim suvremenim bolestima jer oslabljene resice ne upijaju dovoljno učinkovito hranu pa je nakon određenog vremena jednostavno nemoguće izbjeći nutritivni deficit.

Zato, ako nikada niste proveli čišćenje od parazita, napravite to, krenite još danas. Osim toga, pitajte vlasnike pasa zašto provode čišćenje parazita svojim ljubimcima 2-3 puta godišnje – bit će vam sve jasno. Za početak, napravite kuru čišćenja od parazita, tzv. antiparazitni protokol, nakon toga napravite sokoterapiju – osjećat ćete se ponovo rođeni, jer više dostupne hrane vašim stanicama znači više energije vama na raspolaganje. Izbacite uljeze iz probavnog trakta. Mogli bismo pisati o svemu što smo u proteklih osam godina vidjeli da iz crijeva može izaći, ali nećemo, možda u dogledno vrijeme osvane neki video na tu temu, a za sada ćemo samo reći da oni koji to naprave po prvi put obično kažu da ne znaju što su uopće tako dugo čekali. Neka od iskustva možete pročitati ovdje.

Razlog br. 3
I treći razlog – znate li gdje se nalazi vaš drugi mozak? Drugi mozak je središte vašeg trbuha, ni manje ni više centar svih emocija i proživljenih doživljaja, nalazi se u vašem debelom crijevu. Ono osigurava preživljavanje tijelu i duši. Debelo crijevo, izvor je svih psihoaktivnih tvari koje su usko vezane s vašim raspoloženjem – poput serotonina, dopamina i opijata. To znači da centar u trbuhu na više načina hrani mozak u lubanji.
“Doživljaji” koje crijeva prožive u ranom djetinjstvu mogu utjecati na osobnost,  izraženi ili dugotrajni strah ne ostavlja tragove samo u glavi nego i u probavnom traktu. Znači li to da tjeskoba i strah dolaze iz crijeva? Znanstvenici kažu da u tome ima puno istine te da se u trbušnom mozgu generiraju raspoloženja, ali i skriva “jezgra depresije” . Ako vas muči razdražljivost, depresija, nemir, vaš “trbušno-emotivni podrum” ima štošta za otpustiti. Više o moći drugog mozga, pronaći ćete ovdje.

Kada provesti detoksikaciju sokovima?

Mnogi se odlučuju kad već organizam ulaže zadnje snage i kad dođu do točke kad jednostavno tako više ne mogu nastaviti ili kad se pojavi bolest što je i najočitiji znak jer onog trenutka kada vam tijelo pošalje signal da mu je potrebna pomoć – nećete pogriješiti, vaše tijelo najbolje zna kada je pravi trenutak.

Ipak, prevencija i briga o zdravlju nikada ne prestaje. Ako uvozimo tj. unosimo toksine, onda je i čišćenje to koje se neprekidno mora odvijati. I sve bi bilo u najboljem redu da mehanizam organa za čišćenje ima dovoljno energije za poizbacivati sve otrove koje tijekom dana unesemo, no često nije tako – ako je sustav u energetskom deficitu, energija prvo ide vitalnim organima, a ako nemamo dovoljno energije, nemomo je ni za čišćenje – dakle tu već skupljamo. Koliko dugo će vaše tijelo tako izdržati? To govori da je danas više nego ikad prije, važno da odnos detoksikacije uvijek bude nekoliko koraka ispred retoksikacije – dugoročno to znači zdravlje.

U životu je važno obilježiti kraj jedne faze i početak druge. Jednako kako to čini priroda s godišnjim dobima.

Čovjek je danas poprilično odvojen od prirode, zbog čega je sve više dokaza da detoksikacija kao prirodna korektivna mjera podržava usklađivanje vlastitog ritma s ritmom prirode. Započnete li detoksikaciju sokovima, ovo je idealno vrijeme jer priroda vam u ovom dijelu godine itekako ide na ruku.

Kako provesti detoksikaciju sokovima?

Planirajte kako biste izbjegli iznenađenja. Unaprijed osigurajte vrijeme za čišćenje kako se ne biste dodatno umarali uz redovan ritam i obaveze. Promjene raspoloženja su česte, pa je dobro da imate i dovoljno vremena za sebe. Osim toga, kod bilo koje vrste čišćenja organizma, mogu se pojaviti reakcije na čišćenje, tzv. Herheimerova reakcija. Odnos između toksičnosti organizma i reakcije koje nam tijelo šalje je proporcionalan, što znači da što je toksičnog materijala više, reakcija će biti jača i obrnuto. Reakcija je poželjan znak u početnoj fazi čišćenja, a može se očitovati kroz gubitak apetita, mučninu, osip, jačom žeđi, glavobolju, zatvor ili proljev (ovisno o metodama kojima se pokreće detoksikacija), oticanje limfnih čvorova, bolovi u zglobovima i mišićima, nemir i razdražljivost. Jedan od razloga zbog kojeg do toga dolazi je izbacivanje bakterija koje ispuštaju endotoksine. Također, oslobađaju se i kemikalije, gljivice, virusi i paraziti koji kroz sustav traže svoj put van.

Također, ne preporučujemo tjelesnu aktivnost za vrijeme čišćenja organizma, jer u tim trenucima tijelu je potrebna sva raspoloživa energija koju je tada mudro prepustiti organima čistačima (jetra, debelo crijevo, pluća, koža, limfa, bubrezi). Ne želite im uzeti energiju i time produljiti kruženje toksina po organizmu, želite da otrovi što lakše pronađu svoj put van.

Kako bi detoksikacija bila što učinkovitija preporučujemo da za svoje sokove koristite voće i povrće organskog uzgoja jer u suprotnom postoji bojazan da ćete sa svim hranjivim sastojcima u organizam unijeti i pesticide koje ne želite u vašoj zdravoj čaši.

Svježe istisnuto voće i povrće obiluje vitaminima, mineralima i antioksidansima, koji čiste i vraćaju naše tijelo u prirodnu ravnotežu. Zeleni sokovi puni su energije, minerala, enzima, klorofila te uvijek potrebne vode. To su obroci koji imaju punu iskoristivost u tijelu, a svi njihovi hranjivi sastojci, u krvotoku su već nakon desetak minuta i kao takvi, organizmu donose osvježenje i potrebnu energiju koja ubrzava prirodni proces eliminacije otrova van tijela.

Ako provodite detoksikaciju sokovima bez stručnog vodstva, čišćenje ne bi trebalo trajati duže od tjedan dana, dok je za održavanje dobrog stanja idealno redovito provođenje čišćenja sokovima jednom tjedno, to je dovoljno da se probava rastereti, da potaknete higijenu iznutra, osvježite se i u novi dan uđete poletni i s više energije. Nije na odmet za vrijeme čišćenja sokovima, napraviti suho četkanje kože, to će pomoći da tijelo lakše izbaci otrove, a istovremeno koža će prodisati. Vježbama disanja možete potaknuti izbacivanje toksina preko vaših pluća, dobro je znati da pravilnim disanjem možemo i do 70% toksina izbaciti iz organizma. Dišete li pravilno, ili “čuvate dah”?

I za kraj, sok je idealan obrok, ukusan je, hranjiv i ne oduzima mnogo vremena. Kada iskušate one koji će zadovoljiti vaše okusne pupoljke, vjerujemo da će postati dio vašeg svakodnevnog rituala. Zasučite rukave, očistite organizam i osjećajte se dobro u svom tijelu!

Ako niste sigurni kako, zapnete li ili imate specifičnih pitanja za vaše stanje, uvijek nas možete nazvati ili poslati upit.

Ne zaboravite niže ostaviti vaš komentar, bit će nam drago čuti vaša iskustva – u zdravlje!

 

 

 

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.