Kako detoksikacija potiče prirodnu inteligenciju samočišćenja?

 

Zašto nam je uopće potrebna detoksikacija? Kad malo bolje razmislimo možemo uvidjeti nekoliko bitnih razlika kroz vrijeme, a koje već i same potvrđuju da živjeti bez detoksikacije u suvremenom životu znači isto što i gurnuti glavu u pijesak.

Uzmimo za primjer jednostavnu činjenicu – razina mentalnog i tjelesnog umora kod prosječnog čovjeka danas nije ni približno ista onoj koja je bila prisutna prije samo 50-tak godina. Svrha ovog primjera nije u tome da treba mjerkati kome je život bio teži ili lakši, molimo vas da ne upadnete u tu zamku uma, idemo radije obratiti pažnju na razinu i područja opterećenosti danas i prije i što po tom pitanju konkretno možemo učiniti da zadržimo dobro zdravlje i što veću kvalitetu života, unatoč promjenama s kojim se susrećemo. Pa pogledajmo;

 

zašto detoksikacija
Ako se toliko toga promijenilo, trebamo li mijenjati i svoj odnos prema zdravlju, prema sebi i životu? Stvar je izbora. Vjerujemo da čovjek bira ono što želi i što smatra da mu pripada – no izazov postaje i veći uzme li se u obzir čovjekov pad želje i težnje da živi i osjeća se bolje. Pođemo li od toga da svaki čovjek ima moć nad svojim životom – postavlja se pitanje – kome ili čemu je čovjek dao pravo da koristi njegovu moć?

> Rezervirajte besplatne konzultacije u prvom hrvatskom centru za detoksikaciju  091 444 7269 ili se javite na info@centar-origo.hr 

Razbijanje mita o tjelesnom sustavu za čišćenje

Gotovo se svi slažu da tjelesni sustavi slabe kako čovjek stari i da na te procese utječe način života. Slažu se i s tim da što je način života brži i nezdraviji, brže slabimo i starimo. Kako je onda moguće da još uvijek ima onih koji misle da tjelesni sustav za čišćenje nema nikakve veze s ostalim sustavima u našem tijelu i s načinom na koji živimo? Da li je moguće da je od svih organa i sustava, sustav za čišćenje iznimka? To bi značilo da su organi za održavanje unutarnje higijene uvijek jednako funkcionalni, dok je za ostale sustave prihvatljivo da slabe i da im vremenom učinak i funkcionalnost opada.

Bitno je postići razumijevanje jer tada nestaje i čuđenje o tome zašto funkcije samočišćenja kao i ostale tjelesne funkcije mogu oslabiti. Zapravo, prvi sustav koji slabi uslijed brzog života je mehanizam samočišćenja i samoodržanja unutarnje higijene organizma, a kad ovaj sustav oslabi, automatski slabe i ostali sustavi. Čim čovjek ovo osvijesti ima veće izglede za zdraviji i kvalitetniji život.

 

umor-detoksikacija.png
Apsolutno je točno da je tijelo programirano da se u njemu prihvatljivim uvjetima, automatski čisti od toksina. Međutim, kako život pod stalnim stresom mijenja uvijete rada organa (nezdrava hrana, prejedanje, nedovoljan unos vode, smanjena fizička aktivnost), tijelo troši više energije da sve s čime je opterećeno – preradi i počisti. Posljedicu tog možemo osjetiti svakodnevno kao umor, što znači i manjak raspoložive energije za ulaganje u automatske procese čišćenja. Ovi procesi tad postaju površni što dovodi do nakupljanja toksina, a kasnije i do autotoksemije ili vlastitog trovanja što uzrokuje bolest.

 

„Sve bolesti dolaze zbog toksičnosti“

Mechnikov


Ruski biolog Ilya Mechnikov, uspostavio je i razradio teoriju o starenju kao posljedici patološke fagocitoze živčanih i drugih oslabljenih stanica i pri tome dokazao da do starenja dolazi zbog intoksikacije produktima bakterija u debelom crijevu. Za ovo istraživanje dobio je Nobelovu nagradu za medicinu još davne 1908.god.

Danas u 21 stoljeću, izgubiti ravnotežu još je lakše, o čemu govori i veliki porast novih bolesti. Jesu li nove bolesti isključivo posljedica udaljavanja čovjeka od prirode i nezdravih životnih i prehrambenih navika, ili možda presudnu ulogu imaju pasivnost i nerazumijevanje ovih utjecaja na vlastiti život i zdravlje? Kako bilo, čini se da čovjek ima dosta poteškoća s održavanjem ravnoteže i prilagodbom suvremenom načinu života. Hoće li uspjeti održati korak, pronaći ravnotežu i sačuvati zdravlje ili će u sudaru ledene sante poput Titanica na vrhuncu slave, potonuti u noći?

> Rezervirajte besplatne konzultacije u prvom hrvatskom centru za detoksikaciju 091 444 7269 ili nam postavite pitanje na info@centar-origo.hr 

Uloga detoksikacije u suvremenom životu

 

Razmislite kako brinete o čistoći svog doma ili “zdravlju” svog automobila? Čistite li ih samo izvana ili uključite čišćenje iznutra? Koja je svrha čistiti tijelo samo izvana, ako se isto ne učini iznutra? Da bismo život mogli ispunili novim stvarima, stare je potrebno otpustiti – isto se događa i u tijelu, da bi se iskoristilo ono najbolje što u njega unosimo, nužno je učinkovito izbacivanje otpada.

detoksikacijski plan.png

Najprirodniji način da tijelo maksimalno iskoristi svoju prirodnu inteligenciju za čišćenjem je detoksikacija. Uloga detoksikacije kao prirodne korektivne mjere je da na prirodan način potakne, podrži i usmjeri izbacivanje toksina, a u skladu sa zahtjevima organizma i stanjem pojedinca. Tako poslana uputa unutarnjim samoregulacijskim procesima znači kartu s ucrtanim smjerom za pronalazak i vraćanje prirodne ravnoteže.

Za održavanje zdravlja i vitalnosti od presudne je važnosti održavati unutarnju higijenu, podržavajući rad organa koji čine sustav za čišćenje – jetra, debelo crijevo, pluća, koža, bubrezi i limfa. Ključ zdravlja leži i u održavanju imunološkog sustava koji je prva crta obrane organizma i vojska koja nas štiti i danju i noću, i velikim dijelom pridonosi održavanju ravnoteže unutar čitavog sustava. Imamo li fokus na tome da osiguramo podršku ta dva sustava, oni će podržavati ostale sustave čime će svi moći funkcionirati bez nepotrebnog toksičnog opterećenja i dugoročno spriječiti prijevremeno starenje kao i bolesti koje se pojavljuju sve ranije u životu modernog čovjeka.

 

 Platon je od svojih učenika zahtijevao da mjesec dana čiste organizam
kako bi pripremili tijelo i duh za njegova poučavanja.

platon_orange

Da ste imali priliku upoznati Platona, današnji način života bez redovitog čišćenja bio bi vam nezamisliv. No, što je tu je, iako Platon nije s nama, ne znači da trebamo sjediti prekriženih ruku – zasučite rukave, otvorite prozore, udahnite, napravite generalno čišćenje iznutra i izvana, napunite se energijom, osjetite polet i održite korak s vremenom u kojem živimo.


> Rezervirajte besplatne konzultacije u prvom hrvatskom centru za detoksikaciju 091 444 7269 ili se javite na info@centar-origo.hr 

Kad trebamo čišćenje organizma?

U današnje vrijeme detoksikaciju najčešće trebamo za poboljšanje zdravlja i kada se osjećamo umorno i iscrpljeno, psihički i fizički, ali i kao dio rituala za ljepotu i njegu. Neki od simptoma koje možete osjetiti ako je organizam opterećen toksinima su umor, neugodan zadah i miris tijela, prekomjerna tjelesna težina, česte glavobolje, kronični sinusitis, bronhitis i astma, reumatizam, alergije, candida, kronični umor, depresija, problemi s  kožom, slabo pamćenje, nadutost trbuha i plinovi, loša probava, zatvor, preuranjeno starenje

 

Dizajn bez naslova (1).pngNepravilan rad organizma može uzrokovati manje tegobe, kao što su umor i pospanost, a kasnije i veće probleme kao što su depresija, prerano starenje i razne bolesti. Iako navedeni uzroci gotovo nikad ne utječu pojedinačno nego je njihovo djelovanje međusobno isprepleteno – rezultat je isti, stanje toksičnosti u krvi i tkivima koji ostavljaju tragove iznutra i izvana. Godine takvog života izazivaju bolesti i degeneracije, nakupljanje suvišnih kilograma, beživotnu kožu i kronični psiho-fizički umor.

Najbolje vrijeme za čišćenje organizma je kad čovjek za to osjetiti potrebu, a vrijeme kad organizam posebno voli da ga se u tome podrži je proljeće i jesen. Nakon duge zime, proljeće je vrijeme kada se sve budi, raste i obnavlja, pa tako i naš organizam koji je vrlo inteligentan, doživljava to vrijeme kao regeneraciju. Izobilje svježeg voća i povrća omogućava da organizmu priuštimo čišćenje i napunimo ga potrebnim vitaminima i mineralima dok kasno ljetno ili jesensko čišćenje tijelu služi da se pripremi za zimu.

 

Detoksikacija pomaže tijelu vratiti prirodnu ravnotežu na prirodan način.
Mnogi svjedoče da im je čišćenje pomoglo vratiti energiju, ukloniti  tegobe, povećati koncentraciju, učvrstiti pozitivan stav i mentalnu bistrinu.

> Rezervirajte besplatne konzultacije u prvom hrvatskom centru za detoksikaciju 091 444 7269 ili nam postavite pitanje na info@centar-origo.hr 

Mehanizam organa za čišćenje

 

čišćenje organizma.pngZa čišćenje i povratak ravnoteže tijelo koristi mehanizam organa tzv.  “kotače” ili eliminacijske kanale. Organi čistači podupiru rad jedan drugom, a njihova učinkovitost čišćenja ovisi o; 

a) količini energije koju tijelo ima na raspolaganju

b) mogućim kvarovima/prisutnim poremećajima i utjecaju na preostale organe čistače

c) održavanju sustava = životnim navikama (san, hrana, kretanje, zadovoljstvo)

d) dovoljno “podmazanim kotačima” (ne izbjegavajte zdrave masnoće!)

Pri tom, svaki proces čišćenja mora uzeti u obzir ukupno stanje osobe, što može uključivati fizičke znakove i simptome, zdravstveno stanje,  osjećaje, genetske utjecaje, dosadašnji način života, prehranu, odnose te okolinu u kojoj najčešće boravi. U izradi individualnog detoksikacijskog plana važno je prethodno utvrditi početno stanje, a uz pomoć dijagnostike i analize dobivenih rezultata iz kojih je moguće doći do podataka o toksičnoj opterećenosti organizma i drugih parametara prema kojima se određuju ciljevi, prioriteti, razina, vrsta i stupanj čišćenja.

Da bi se od detoksikacije postigao maksimum, dobro je poštivati  njene osnove jer otežano provođenje, nepotpuni ili kratkotrajni rezultati, jaki unutarnji otpori, izostanak ili pretjerano intenzivna herxheimerova reakcija, najčešće ukazuju na nepravilno provedeno čišćenje.

> Rezervirajte besplatne konzultacije u prvom hrvatskom centru za detoksikaciju  091 444 7269 ili nam postavite pitanje info@centar-origo.hr 

Koji organi sudjeluju u održavanju unutarnje higijene?


Koža
 –početak svake detoksikacije i najveći eliminacijski kanal. Upravo iz tih razloga važno je raditi čišćenje kože kako bi se uklonile odumrle stanice, a zatim kožu valja dobro nahraniti i pustiti joj da diše. Tako omogućujemo i tijelu i koži da “pričaju istim jezikom”.

Pluća –  70% toksina  izbacujemo disanjem. Jeste li znali da danas više od 90% ljudi diše površinski? Pravilno disanje je odličan način detoksikacije! Poznato je da pravilno disanje utječe na zdravlje i potiče samoregulacijske procese obnove. Međutim, što je zrak zagađeniji tijelo automatski nalaže da pliće dišemo. Posljedica je manjak kisika u stanicama, što dovodi do kiselosti organizma i obrnuto, a svi znamo da stanice bez kisika ne mogu živjeti te tako dolazi i do njihovog prijevremenog odumiranja. Najbolji način opskrbe tijela kisikom je trbušno disanje što dovodi do više zdravstvenih benefita. S dolaskom toplijih dana, posebno je važno ovladati tehnikom pravilnog disanjem i odlascima u prirodu gdje je zrak manje zagađen nego u gradovima.

iskustva detoksikacije.jpgJetra – “kemijska tvornica”. Razne toksične i ne toksične tvari u organizmu dolaskom u jetru pretvaraju se u bolje topive spojeve koji se zatim izlučuju iz tijela. Tijekom detoksikacije važno je ne opterećivati jetru konzumacijom prerađene i teške hrane, aditivima, kofeinom, alkoholom, nikotinom…

Debelo crijevo – predstavlja najtoksičniji i najmoćniji eliminacijski kanal. U našim crijevima se tijekom godina nagomilava otpad u obliku mukoidnih naslaga, nakupljenih fekalnih tvari i crijevnih plinova te se procesom raspadanja pretvara u toksičnu masu. Može se izvoditi kućni klistir, no treba imati na umu da se tada čisti izlazni dio debelog crijeva (do 30-40 cm). Za taj važan organ razvijena je hidrokolon terapija, bezbolna metoda koja predstavlja kompletno čišćenje crijeva i čitavog organizma.

Bubrezi – filtriraju otpadne materije iz krvi i izlučuju ih preko mokraćnog mjehura kao mokraću. Dnevno kroz bubrege prolazi oko 200 litara krvi iz koje se uklanja otprilike dvije litre toksina, vode i otpadnih tvari. Tijekom detoksikacije podrazumijeva se i pojačani unos nezaslađene tekućine, idealna bi bila počišćena voda, čaj korijena sljeza, uvin čaj, čaj od koprive ili čaj od peršina. Dobro je piti i sokove od brusnice i limuna bez dodatka šećera, a odličan izbor predstavlja i maslačak, đumbir i lubenica.

Limfa – također pomaže u detoksikaciji. Tekućina je koja neprestano kruži tijelom, prenosi bjelančevine i otpadne tvari koje nastaju kao nusprodukti metabolizma.

 

Snaga detoksikacije

 

Benefiti čišćenja mogu biti raznoliki, od povećanja energije, gubitka tjelesne težine, postepenom nestajanju tegoba, koža postaje čišća, mekša i poprima zdrav i svjež izgled, kosa i nokti su jači i zdraviji, regulira se probava, izbacuje sluz, osjeća se poboljšanje funkcija svih organa na svim razinama, san postaje bolji, dolazi novi osjećaj lakoće i svježine, oslobođenje od negativnih misli i osjećaja, mentalna bistrina i povećana vitalnost.

Pogledajte iskustva osoba koje su prošle kroz vođenu detoksikaciju.

snaga detoksikacije
Preventivno djelovanje na uzroke zagađenja organizma uključuje korištenje starih metoda i učenja te njihova implementacija u naš brzi način života. Za takav pristup nužno je poznavanje vanjskih utjecaja na život čovjeka i biokemijskih procesa u organizmu, a obilježja pravilnog i sveobuhvatnog detoksikacijskog procesa uključuju prethodno provedene analize, mjerenja funkcionalnosti i toksične opterećenosti, određivanje ciljeva prioriteta, razina, intenziteta i stupnjeva čišćenja uz sustavno praćenje i korekcije.

Jasno je da uz suvremen način života čovjek ne može ukloniti sve uzroke koji utječu na zagađenje organizma, ali ih svakako može umanjiti i kao takvi mogu biti prihvatljivi u svakodnevici. Kure čišćenja tijela su prisutne tisućama godina i dio su čovjekove brige o zdravlju. Ako živimo u skladu sa svojim tjelesnim i duhovnim „ja“ lakše ćemo se uskladiti s okolinom, kvalitetnije ćemo misliti, raditi, voljeti i ispuniti svoje poslanje na Zemlji – da proživimo, a ne preživimo dan!

Brinući se za stvaranje novih zdravih navika možete doprinijeti zdravlju sebe i svoje obitelji, a time i budućih generacija.

> Rezervirajte besplatne konzultacije u prvom hrvatskom centru za detoksikaciju
091 444 7269 ili nam postavite pitanje na info@centar-origo.hr

40 razloga zašto provoditi detoksikaciju

 

detoksikacija-origo.jpg

 

 

 

 

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.