Osnovna načela prehrane i detoksikacije za svaki dan

Razmišljate li koliko vremena i energije dnevno uložite na hranu? Bilo da se radi o njenom pripremanju, kupovini ili onoj brzoj s nogu?

Na prvu, reklo bi se da hrana danas nije na vrhu liste prioriteta, međutim ako bolje razmislimo koliko se uistinu bavimo hranom, brzo ćemo uvidjeti da se bez obzira na različite prehrambene navike, na hranu izdvaja dosta vremena.

Činjenica je i da sve više raste zanimanje ljudi za prehranu, što zbog zdravstvenog stanja, što zbog želje za promjenom navika u one zdravije, pa se tako i pod utjecajem različitih dijeta podosta vremena izdvaja na informiranje o hrani i njenom utjecaju na zdravlje.

U sve bržoj svakodnevici mnogi su zbunjeni silnim informacijama o prehrani, što je dobro, a što ne, jedni histerično broje kalorije, drugi pokušavaju udovoljiti desecima strogih dijeta, treći su izgubljeni u moru suprotstavljenih teorija…a za što je također potrebna energija. I sve bi bilo u najboljem redu da prosječan čovjek iz hrane koju konzumira, povrati dovoljno energije u odnosu na njenu potrošnju, kao i da unesena hrana što manje opterećuje sustav organa za čišćenje (jetra, debelo crijevo, pluća, koža, limfa, bubrezi), međutim to nije uvijek tako, u pravilu više je rjeđe, nego češće za susresti.

Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana.

Hipokrat

Rasipanje energije danas je nedopustivo, ravnoteža se postiže njenom pravilnom raspodjelom u svim područjima života pa tako i zdravlju organizma koji veći dio energije dobiva upravo iz hrane dok ostatak dobiva iz sunčeve svjetlosti i sna. Poznato je i kako svako godišnje doba sa sobom nosi određenu vrstu energije, a to su ciklusi kroz koje smo vođeni prirodom koja nam nesebično daje ono najbolje od sebe u određeno doba godine.

Ono što se u prirodi događa kroz promjene godišnjih doba u jednoj godini,
u našem tijelu taj se proces odvija svakoga dana.

Zato je važno kada, kako i što jesti. Pravilan odabir i priprema hrane, znatno utječe na razinu energije tijekom dana i osigurava preduvjete za uspješno izbacivanje štetnih tvari iz organizma što je od velike važnosti osigurati tijelu da se samo čisti.

Prehrana usklađena prema prirodnom ciklusu odnosno godišnjem dobu i unutarnjim tjelesnim procesima, predstavlja određenu prehrambenu slobodu i cjeloživotnu detoksikaciju i jednako važno – smanjuje rizik da ćemo podlijeći nutritivnom deficitu što je čest uzrok bolesti u svijetu. Poznato je da uslijed nedostatka vitamina i minerala organizam ne može učinkovito provoditi sve procese koje bi inače činio s lakoćom.

Dolazimo do zaključka da je danas više nego ikada prije, važno osvijestiti što su opći prioriteti koje je putem hrane nužno zadovoljiti, a kako bi se takav izbor mogao nazvati zdravom i uravnoteženom prehranom za neku osobu.

Osnovni uvjeti zdrave i uravnotežene prehrane

 • hrana mora moći udovoljiti trenutnom zdravstvenom stanju osobe
 • prije odabira bilo kojeg režima prehrane mora biti definiran njen cilj (isti mora udovoljiti zdravstvenim zahtjevima)
 • energija dobivena putem dnevnog unosa hrane mora biti usklađena s dnevnom potrošnjom energije
 • hranom je nužno osigurati potrebne nutrijente kako bi se spriječio deficit
 • koliko je god moguće treba birati ekološki uzgojene namirnice
 • osigurati unos fermentirane hrane na tjednoj bazi
 • dnevni unos tekućine mora zadovoljiti hidratizaciju ukupne tjelesne težine (30 ml na kg tjelesne mase)

Također, namirnice uzgojene na klasičan način, sadrže pesticide i druge toksične tvari i zbog toga nisu izbor zdrave hrane, a naročito nisu pogodne za djecu i trudnice, osobe sa zdravstvenim poteškoćama, osobe starije životne dobi te onima koji provode čišćenje organizma.

 • Procesu detoksikacije prethodi period pripreme u kojem treba smanjivati unos masne hrane, mesa, krumpira, mlječnih proizvoda, žitarica, brašna, šećera, alkohola, gaziranih sokova i kave.
 • Važno je povećati unos svježeg voća i povrća
 • Preporučuje se unositi 0.5 l više tekućine od izračuna dobivenog za hidratizaciju ukupne tjelesne težine, a u obliku čiste vode, čajeva i juha
 • Čajevi od maslačka, koprive i breze pomoći će u čišćenju organizma

Pružite svom tijelu mogućnost da djeluje svojom punom snagom, nesputano otrovnim tvarima i težinom, a ono će vam zahvaliti na najbolji mogući način – zdravljem, vitalnošću i životnom energijom.

Imate li pitanja za prehranu, analizu ili izradu plana prehrane, kontaktirajte nas na 01 888 7268 ili nam pošaljite upit na info@centar–origo.hr

 

 

 

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.