Candida albicans – bolest modernog doba

Vjerojatno ne postoji osoba koja još nikada nije osjetila negativne posljedice jedne tako naizgled obične, a zapravo razarajuće gljivice.  Pobliže ćemo objasniti neke od simptoma, uzroka, utvrđivanja, liječenja i posljedica kako biste na vrijeme uspjeli spriječiti njeno “delinkventno ponašanje”.

Što je candida?

Candida je gljivica koja se može normalno pronaći u ljudskom organizmu; u ustima, probavnom traktu, vagini, koži, ali i u ostalim organima. Njezin rast uslijed brojnih čimbenika može izmaknuti kontroli i tada se pojavljuju infekcije, a ako se iste ne liječe, infekcija se širi po čitavom organizmu sve do stanja kada je ona postaje nemjerljiva i narušava cjelokupno zdravstveno stanje pojedinca.

Saznajte više – sve o Candidi na jednom mjestu!

Kako se candida ponaša u organizmu?

537513_444904218913849_624784520_nZahvaljujući svojim korijenima candida se hvata za crijevni zid i ako joj rast nije zaustavljen, buši ga i stvara sićušne otvore na crijevnom zidu. Otvori na crijevnom zidu dozvoljavaju djelomično probavljenim proteinima, toksinima, ali i samoj candidi ulazak u cirkulaciju te širenje po cijelom organizmu. Ovo stanje poznato je kao sistemska kandidijaza i može imati loše posljedice za cjelokupno psihofizičko stanje osobe.

Parazitski oblik candide izlučuje otpadne tvari koje opterećuju jetru i cijeli organizam. Candida proizvodi i jednu vrstu lažnog estrogena što daje signal tijelu da ga ima dovoljno i time narušava prirodnu proizvodnju hormona, što ostavlja posljedice na endokrini sistem.

Kada je razina šećera u krvi visoka, gljivica proizvodi etanol(alkohol). Nusproizvod aktivnosti gljivica je i acetaldehid, tvar slična formaldehidu, koji se može zamijetiti u lošem zadahu iz usta. Infekcija kandidom dovodi i do raznih biokemijskih poremećaja u organizmu; ometanje proizvodnje kolagena, oksidaciju masnih kiselina, blokiranje normalnih živčanih funkcija i sprečavanje imunološkog sustava da se bori s infekcijama.

Candida – septikemija najteži je oblik infekcije candidom, a obilježena je trovanjem krvi i infekcijom svih organa. Ovakve infekcije česte su kod osoba koje boluju od po život opasnih poremećaja. Jednom riječju candidu se može smatrati ozbiljnim neprijateljem koji često biva uzrok drugim poremećajima i bolestima i svakako bi je trebalo držati pod kontrolom.

Najčešći uzroci infekcije candidom su: moderan životni stil, nepravilna prehrana, pretjerani unos namirnica bogatih šećerom i škrobom, nepodnošenje glutena i kazeina, vegetarijanstvo, makrobiotika, lijekovi (antibiotici, kortikosteroidi, antidepresivi), kontracepcija ili hormonalna terapija, nedostatak želučane kiseline, kiselo-lužnata neuravnoteženost tijela, prekomjerni unos alkohola, autoimmune bolesti, pad imuniteta, trudnoća i stres, psihička stanja, depresija, napadi panike, psihoza, dijabetes, uska odjeća, pretilost, a u rijetkim slučajevima može doći intravenski, kroz kateter ili kirurške rane.

Utvrđivanje candide testovima

Prisutnost candide može se dijagnosticirati uz pomoć testova. Ovisno o laboratoriju, može se izvršiti analiza stolice na gljivice, analiza pljuvačke ili krvi na antitijela (IgG i IgA) na candidu, ili analiza urina koja pokazuje prisutnost gljivica. 481208_444904242247180_912700886_nMeđutim, postoji i kućni test za candidu, koji se koristi dugi niz godina da bi odredili razinu candide u organizmu u kućnim uvjetima.
Test je jednostavan i besplatan, a često se pokazao pouzdanim.

Dakle, prije nego li što odete na spavanje, napunite čašu čistom vodom i ostavite ju kraj kreveta. Sljedeće jutro, odmah nakon što se probudite, spustite pljuvačku u vodu. Ostavite čašu 15-tak minuta. Nađite izvor svjetlosti i pogledajte u čašu. Ako je slina ostala na površini čaše, ili se otopila, a u čaši je bistra voda tada je test negativan. Ukoliko je voda postala mutna, ili se u vodi pojavljuju niti koje se spuštaju prema dnu čaše ili ako se slina skupila dolje, postoji velika mogućnost da nosite previše candide u organizmu.

U ovom slučaju predlažemo da se obratite za savjet svome liječniku ili pokušate riješiti candidu na prirodan način.

Simptomi prekomjernog rasta candide u organizmu: kronične gljivične infekcije sa simptomima svrbeža, pečenja i pojačanog iscjetka, suha sluznica, alergije, kihanje, začepljenje nosa, kronični iscjedak iz nosne šupljine, čest kašalj, grlobolja, suha usta, lezije po jeziku, pečenje u ustima, česte prehlade, astma, probavni simptomi kao što su sindrom iritabilnog kolona, nadutost i plinovi, grčevi, dijareja, konstipacija i žgaravica, alergija na hranu, snažna želja za slatkom hranom, kruhom, tjesteninom, loš zadah iz usta, česte glavobolje i kronični umor, hladne ruke i stopala, simptomi živčanog sustava kao što su anksioznost, depresija, slabo pamćenje i slaba koncentracija, problemi s menstrualnim ciklusom, razni kožni osipi i veliki broj ostalih simptoma u direktnoj ili indirektnoj povezanosti.

Liječenje

Borba protiv candide predstavlja pravi strateški plan. Ako joj se usprotivi s više strana ona će se prije predati, a sa svake strane potrebno je biti jednako čvrst i ustrajan.

Protokol protiv candide

  • Uskratiti joj hranu uz antikandida dijetu
  • Uništiti prekomjeran rast (citrofit, soda bikarbona, ulje origana, kokosovo ulje)
  • Izbaciti je iz organizma (hidrokolon terapija)
  • Izgraditi zdravu crijevnu floru (probiotici, kefir, kiseli kupus)
  • Ojačati organizam i imunitet (kokosovo ulje, probiotici, magnezijev klorid)

Saznajte više – sve o candidi na jednom mjestu

Candida Control – anticandida-detox program

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.