Štiti od slobodnih radikala, sprječava prerano starenje i degenerativne bolesti

Kokosovo ulje je poznato po svojim ljekovitim svojstvima, a dobilo je i priznanje u SAD-u i Europi za benefite na zdravlje. Sastoji se većinom od srednjelančanih masnih kiselina, a upravo srednjelančane masti izdvajaju kokosovo ulje od ostalih i što mu daje njegova izuzetna hranjiva i ljekovita svojstva.

Razlika srednjelančanih i dugolančanih masnih kiselina

Najveći broj masti koje koristimo u našoj prehrani, bilo da su zasićene ili nezasićene, bilo da su biljne ili životinjske, sastoje se od dugolančanih masnih kiselina. Srednjelančane masti, kraće su i manje od dugolančanih masti. Veličina, odnosno dužina molekula masti, vrlo je važna jer naš organizam na drugačiji način probavlja masti ovisno o njihovoj veličini. Zato srednjelančane masti iz kokosovog ulja potpuno drugačije djeluju od dugolančanih masti koje se uobičajeno nalaze u našoj hrani.                                                    Srednjelančane masti se također mnogo lakše probavljaju  i topljivije su u vodi.  Za razliku od dugolančanih masti, nisu neophodni enzimi i žuč da bi se probavile!

Kokosovo ulje predstavlja prirodni izvor hranjivih tvari, a da ne opterećuje enzimske sisteme organizma.

Što se događa u crijevnom traktu?

Gotovo sva probava dugolančanih triglicerida odvija se u crijevima. Enzimi za probavu iz gušterače i žuč iz žučne vrećice su neophodni za probavu masti. Kako se dugolančane masti probavljaju, veze koje drže zajedno pojedinačne masne kiseline se kidaju. Potom se individualne masne kiseline apsorbiraju u zid crijeva. Tu se sljepljuju u sićušne kapljice masti i proteina (hilomikroni) te ulaze u limfu pa u krvotok, kojim cirkuliraju organizmom. Upravo to je izvor masti koja se skuplja u našim masnim stanicama i na zidovima arterija.

Kada se konzumiraju srednjelančane masne kiseline, taj proces je drugačiji. Čim uđu u crijevni trakt, oni se odmah apsorbiraju u venu portu i šalju direktno u jetru. U jetri se koriste kao gorivo za proizvodnju energije, a ne za tjelesne masnoće i naslage na arterijama kako je kod drugih masti.

Kad uvidite na koji način se kokosovo ulje razgrađuje u tijelu, lako ćete primjetiti da ono ne doprinosi čepljenju arterija i nastanku srčanih bolesti. Zapravo, kokosovo ulje pomaže u zaštititi od srčanih bolesti.

Kokosovo ulje se smatra “funkcionalnom hranom”, što znači da donosi zdravstvene dobrobiti, a ne samo hranljive sastojke.

kokosovo ulje z asjajnu kosu

Ključni sastojak kokosovog ulja je laurinska kiselina, koja ima snažno antivirusno i antibakterijsko djelovanje, a na taj način štiti nas od mnogih infekcijskih bolesti, baš poput majčinog mlijeka koje štiti novorođenče.

Kokosovo ulje također može blokirati štetne utjecaje otrovnih tvari (kao što su etanol, aflatoksin, endotoksin E.coli). Brzo vraća energiju i potiče samoizlječenje organizma jačajući imunološki sustav. Ovo je vrlo važno za osobe kojima je potrebna sva snaga organizma za lječenje od ozbiljnih bolesti.

Kokosovo ulje je prirodni antioksidans. Štiti organizam od slobodnih radikala i sprječava prerano starenje i degenerativne bolesti.  Sastoji se od 92% zasićenih masnih kiselina, što je više od bilo kog drugog prehrambenog ulja. To ga čini izuzetno stabilnim i vrijednim antioksidansom.

Koristi se i u detoksikaciji tijela te za mršavljenje jer utažava glad mnogo bolje od svih drugih masnoća i namirnica. Kada se kokosovo ulje doda obroku, brže dolazi do osjećaja sitosti što pomaže da se duže izdrži do sljedećeg obroka. Do kraja dana obično unos hrane bude manji nego li je to bilo prije konzumacije kokosovog ulja što znači da je manje kalorija unešeno u organizam, a što doprinosi željenom gubitku kilograma.

decanter with coconut oil and coconuts on green backgroundKokosovo ulje čini kožu mekšom, spriječava stvaranje bora i staračkih pjega. Fine molekule kokosovog ulja lako prodiru u kožu i služe kao hrana. Na taj način usporavaju proces starenja, održavaju kožu zdravom te jačaju vezivno tkivo što doprinosi njenoj čvrstoći i elastičnosti. Ulje kokosa može stimulirati rast folikula kose u masaži vlasišta, a pogodno je za sve tipove kože.

Nemoguće je nabrojati sve zbog čega bi trebali otvoriti vrata svoje kuhinje kokosovom ulju. Koristite darove prirode za održavanje zdravlja i za liječenje bolesti.
Njega tijela darovima prirode najbolja je njega!

 

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.