Kako korisni mikroorganizmi štite zdravlje i jačaju imunitet

 

Pripremite se za susret sa 100 trilijuna “prijatelja” za koje možda i niste svjesni da ih imate .

U ljudskom tijelu u prosjeku živi oko 100  trilijuna sličnih organizama koji nam ne škode, već pomažu u održavanju i doprinose kvaliteti života.

Probiotici, zahvaljujući mikroorganizmima koje sadrže,  igraju vrlo važnu ulogu u očuvanju zdravlja. Jačaju imunitet, pozitivno djeluju na probavu, a važni su i za ljepotu jer će uz njih vaša koža i kosa zablistati.

Bakterije su dominantne u nekoliko područja našeg tijela; ustima, nosu , ždrijelu , crijevnom traktu , vaginalnom traktu i koži . Procjenjuje se da u zdravom probavnom traktu živi više od 400 vrsta korisnih bakterija, koje uglavnom dolaze iz dvije skupine lactobacillus i bifidobacteria. Njihova zadaća je da pomažu smanjiti rast štetnih bakterija i gljivica i pomoć su u održavanju zdravlja.

Više … Nevjerojatna moć drugog mozga…

No, što se događa kada njihov broj opada i zašto do toga dolazi?

Disbalans intestinalne mikroflore očituje se u niskom broju korisnih bakterija i visokom broju patogenih organizama što može rezultirati brojnim poremećajima koji utječu na zdravlje cijelog organizma.

7b589638b92ed24e5490d86fda9b3d72

Stres, prevelika toksičnost organizma, neuravnotežena prehrana, kiselost organizma, lijekovi (posebice antibiotici) i povišena tjelesna temperatura znatno će utjecati na smanjenje prijateljskih nam bakterija uslijed čega dolazi do narušavanja imunološkog odgovora. Simptomi različitih zdravstvenih smetnji, poput neregulirane probave i njenih posljedica i sl. samo su dio odgovora na poremećaj crijevne ravnoteže.

Zato je od velike važnosti nadoknaditi broj dobrih prijateljskih bakterija kako bi i dalje bile “dobar tim” jer će tako bolje sprječavati neželjenim mikroorganizmima ulazak u krvotok i time obraniti naš organizam od različitih bolesti.

Iako svjesni povezanosti bolesti probavnog sustava i patogenih bakterija koje nastanjuju naša crijeva, prečesto se zaboravlja da je crijevo najveći imunološki organ. Upravo zbog toga, pravilna briga o probavnom sustavu znači imati dobro zdravlje.

images_antibioticiKako antibiotici utječu na zdravlje crijeva

Smatra se da je bakterije vrlo teško ubiti, no to nije potpuno točno.  U mnogim slučajevima , bakterije se vrlo lako mogu ubiti . Uzmimo na primjer , već spomenute antibiotike. Njihov jedini zadatak je da ubijaju bakterije i oni su obično vrlo dobri u tom svom poslu. Problematika je u tome što antibiotici ne vide razliku između dobrih bakterija i loših bakterija , njihov je jedini zadatak “masovno uništenje”. Zapravo sasvim dovoljno govori značenje njihova imena; protiv života (anti – protiv , bios – život).

heartbellyPodrška imunitetu, probavi i zdravlju

Probiotici su pravi snažni borci kad je u pitanju povratak “prijateljskih” bakterija , a kad ih je dovoljan broj uspješno se suprotstavljaju ” neprijateljskim” bakterijama i gljivicama . Ova crijevna ravnoteža pomaže da probavni sustav funkcionira i pravovremeno izbacuje otrove van organizma što nam osigurava dobar imunitet i u konačnici zdravlje.

Mnogi su već doživjeli značajna zdravstvena poboljšanja nakon povećanja unosa korisnih bakterija . Probiotici donose poboljšanje kod stanja kao što su alergije, zatvor, učestale proljevaste stolice,  candide, visokog kolesterola, akni, ekcema , uobičajenih infekcija…

Probiotici također poboljšavaju iskorištavanje kalcija, štite urogenitalne putove od bakterija i gljivica, pozitivno djeluju kod gastroenteritisa, atipičnog dermatitisa, Crohnove bolesti, reumatoidnog artritisa, sindroma iritabilnog kolona, a pomažu i da iz svakog obroka dobijemo sve potrebne hranjive tvari i energiju.

Želučana kiselina  u ulozi obrambenog mehanizma

Jedan od najučinkovitijih sredstava za imunitet naše tijelo koristi želučanu kiselinu. Želučana kiselina ima dvije osnovne funkcije, jedna je da koristi za pomoć u probavi hrane, a druga da bude” prva crta ” obrane od unesenih štetnih bakterija. Obično je poprilično dobra obrana u ubijanju bakterija prije nego što vas one učine bolesnima. Međutim , baš kao i antibiotici , želučana kiselina ne zna izabrati koju bakteriju ubiti, a koju ostaviti na životu te također uništava obje. Stoga uzimajući probiotike u nadi da će dobre bakterije uspješno kolonizirati probavni trakt znači, korištenje probiotika koji može preživjeti , barem djelomično  putovanje kroz crijevo.

news_1102-prebioticiPrebiotici

Ili fruktooligosaharidi potiču rast korisnih bifidobakterija u crijevima jer stimuliraju probiotičke organizme. Koriste se i kao niskokalorični zaslađivači, a dobro je znati da ne uzrokuju karijes. Mogu ih koristiti i oboljeli od šećerne bolesti, jer ne potiču izlučivanje inzulina. Osim toga, pomažu odražavanju ravnoteže mikroflore crijeva, sniženju ukupnog kolesterola i lipida u krvi, te poboljšavaju omjer dobrog i lošeg kolesterola te povećavaju apsorpciju minerala u organizmu, osobito kalcija i magnezija. Sjedinjenjem probiotika i prebiotika postiže se veća sinergijska moć, čak veća od zbroja njihovih pojedinačnih učinaka zašto je i dobilo naziv – simbiotik.

I na samom kraju postavlja se pitanje koji probiotik izabrati?

Bilo da probiotik želite uzimati uz čišćenje crijeva ili kao samostalan pripravak kako biste pružili podršku imunološkom sustavu, važan je njegov odabir. Kako je uslijed ubrzanog životnog stila većina ljudi osjetila barem povremeno tegobe izazvane porastom loših bakterija u crijevima (zatvor, nadutost, proljevaste stolice, slab imunitet..), nakon hidrokolon terapije (crijevnog ispiranja) njihova brojnost se postepeno izjednačava što je idealan trenutak za dodavanje probiotika i brzo uravnoteženje crijevne mikroflore. Obzirom na pauze između tretmana, kako bi što brže došlo do porasta dobrih bakterija, često preporučujemo Lepicol kao dobar izbor, naravno pritom je važno uzimati dovoljno tekućine.

201210-omag-oz-bugs-284x426Lepicol je stvoren da bi crijeva održavao zdravima na potpuno prirodan način, svi sastojci su biljnog porijekla. U sebi sadrži 5 probiotičkih bakterija : Lactobacillus plantarum, L.rhamnosus, L. bulgaricus, L. acidophilus i Bifidobacterium bifidum.Pored njih sadrži i fruktooligosaharide (prebiotike) i ljuske indijskog trputca (vlakna) koja pospješuju  i olakšavaju pražnjenje tako što potiče stijenku crijeva na rad.

Lepicol ne sadrži žitarice, šećer i aditive, a pogodan je i za vegane! I na samom kraju dobro je spomenuti da Lepicol možete pronaći u svakoj bolje opremljenoj ljekarni.

Probiosan Inovum, je također dobar izbor probiotika. Ako niste sigurni koji probiotik izbarati uvijek nas možete kontaktirati i posavjetovati se oko tegoba koje vas muče. Važno je znati da je probiotik dobro s vremenom na vrijeme zamjeniti, jer ne sadrže svaki probiotik jednaki soje bakterija kao ni njihovu količinu.

Neka probiotici postanu i vaši “prijatelji”!

Nevjerojatna moć drugog mozga…

 

 

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.