Zašto je u trudnoći dobra masaža zlata vrijedna?

Gdje pronaći stručnu masažu za trudnice? 

Vrijeme za sebe i svoju bebu u Origo Centru, možete rezervirati svakim danom od 09 – 21 na jedan od naših kontakt telefona 01 888 7269 ili 091 444 7269 ili putem e-maila info@centar-origo.hr

Posjetite i službenu web stranicu Origo centra. 

Zašto je masaža dobra za trudnice? 

U trudnoći, žena upoznaje novu snagu svoga tijela, uma i duha i to na jedan posve drugačiji način. Iako tijekom trudnoće mnoge žene pate od bolova, ukočenosti i pritiska, a često osjećaju i dodatni stres u svom tijelu, što je i jedan od najvećih razloga zašto sve više trudnica otkriva koristi prenatalne masaže – period trudnoće je i vrijeme u kojem priroda priprema ženu za sve što dolazi, a što je dodatan razlog da se upravo tada žena više posveti sebi, svojoj nutrini, svom biću.

Masaža tijekom trudnoće je terapijski rad i pristup koji je usmjeren na specifične potrebe trudnice i njeno tijelo koje prolazi kroz promjene. I zato se prenatalnoj masaži ili masaži za trudnice, pristupa se s najvišom pažnjom. Masaža ublažava otečenost nogu, bolove i ukočenost s kojom se žene u trudnoći susreću, dok žene koje muči nesanica, umirujući efekt masaže, pomaže pri opuštanju živčanog sustava i tako olakšava ulazak u san.

Trudnicama se danas često preporučuju masaže zbog brojnih dobrobiti, a jedna od njih je unaprjeđenje njihovog zdravlja i zdravlja još nerođenog djeteta. Masaža smanjuje stres, umor i tjeskobu  te pomaže pripremiti duh i tijelo za sam porod.

Bol u leđima uobičajena je u trudnoći (kao i tijekom dojenja ili nošenja male djece). Bol se može smanjiti masažom leđa, vrata, nogu, ruku i stopala. Masaža poboljšava i funkciju mišića, cirkulaciju i tjelesni tonus, a oslobađa i od mentalnog i fizičkog umora.

Dodir je bitan za majčino fizičko i emocionalno stanje dok se privikava na novi izgled svog tijela. Bez obzira na individualne okolnosti, tijelo trudnice se mijenja i pod utjecajem je stresa. Masaža predstavlja posebnu pažnju za trudnicu.

U slučajevima kada liječnik ne preporučuje masažu donjeg dijela leđa, dobro je masirati lice, ruke i stopala. Područje trbuha i prsa zbog osjetljivosti ne dodiruju se, kao ni presnažne akupresurne točke. Položaj u kojem se izvodi prenatalna masaža najčešće je na boku te se masaža maksimalno prilagođava trudnici kako bi joj bilo što ugodnije.

Uzimajući u obzir samo neke od koristi prenatalne masaže jasno je zašto je danas masaža za trudnice zlata vrijedna;

  • oslobađa od stresa, relaksira i pomaže pri nesanici
  • smanjuje pritisak na dijelove tijela koji su najopterećeniji
  • smanjenje osjećaja boli u vratu i leđima koju uzrokuje neravnoteža mišića i slabost
  • pruža emocionalnu podršku i pomaže u razvijanju osjećaja nježnosti
  • pomoć je pri zadržavanju pravilne posture tijela
  • smanjuje oticanje ruku i nogu i sprječava grčeve u listovima
  • pomoć je kod glavobolje i bolova u sinusima
  • pruža olakšanje kod bolova u leđima, vratu, kukovima i nogama
  • povećava gipkost kože
  • podrška je fizičkoj i emocionalnoj energiji majčinstva

Postoje i neke od kontraindikacija za primjenu masaže u trudnoći, odnosno stanja kod kojih se ne provodi masaža pa se tako ista ne provodi prva u tri mjeseca trudnoće, u slučaju krvnog ugruška ili frakture kosti te svakako treba upozoriti terapeuta postoji li možda ozlijeđen dio kože ili stanje koje se može pogoršati trenjem (opekotina, kožna infekcija ili ekcem) ili ako postoji alergija na neko od ulja.

Poznato je da je organizam budućih mama osjetljiviji nego inače, zbog čega se pri masažama koriste isključivo čista bazna ulja kao što je bademovo ulje koje obiluje E vitaminom te pomaže koži da se ne raspuca i ne stvori strije. Eterična ulja je bolje izbjegavati u trudnoći, iako nije dokazano da imaju štetan učinak, a ako se ipak odlučite za korištenje eteričnih ulja tijekom trudnoće, tada se masaža provodi odabranim eteričnim i baznim uljima u koncentracijama sigurnim i za mamu i za bebu.

Dobro je znati da sve što majka unese ili nanese na svoje tijelo, dijeli to sa svojom bebom, bilo to korisno ili štetno, zbog čega je dobro razgovarati s terapeutom prije masaže jer možete dobiti pregršt važnih i korisnih informacija.

I možda najvažnije; ne zaboravite da mir i opuštenost koju postižete u trudnoći, prenosite i svojoj bebi, pokažite joj kako je važno opustiti se! Za lekcije zlata vrijedne nikada nije prerano. Za buduću majku, masaža u trudnoći je opuštajuće i korisno iskustvo, na čemu joj je itekako zahvalna i njena beba!

Vrijeme za sebe i svoju bebu u Origo Centru, možete rezervirati svakim danom od 09 – 21 na jedan od naših kontakt telefona 01 888 7269 ili 091 444 7269 ili putem e-maila info@centar-origo.hr

 

 

 

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.